Hva er et tilsetningsstoff?

Et tilsetningsstoff er et stoff som blir tilsatt i mat eller i et annet produkt for konsumering som er industriprodusert. Disse stoffene har mange forskjellige virkeområder. Tilsetningsstoffer kan blant annet tilsettes for å øke holdbarheten på mat, forsterke eller endre farge på mat, tilføre smak, eller en ønsket konsistens.

Tilsetningsstoffer kalles gjerne e-nummer. Alle stoffer i Europa starter med en E for Europa, etterfulgt av et nummer. Nummeret tilsier hvilket stoff det er, og E sier at dette er et stoff som er godkjent i Europa. I resten av verden så benyttes kun nummeret uten E foran.

E-grupper

Det finnes ni hoved grupperinger av e-stoff. Innen hver av disse gruppene så finnes det ytterligere mange underkategorier, men hoved fordelingen er som følger:

  • Fargestoff – Et fargestoff tilsettes et produkt for å fremheve produktets naturlige farge, eller for å endre fargen totalt. Et veldig vanlig produkt å benytte fargestoff i er for eksempel godteri. Det er ikke tillatt å benytte fargestoffer for å skjule at maten eller produktet er dårlig.
  • Konserveringsmiddel – Konserveringsmidler brukes for å forlenge holdbarheten på et produkt. Dette benyttes i alt fra ferdigproduserte matretter til vin og andre drikkevarer. Disse stoffene gjør det mulig å frakte mat over lengre strekninger og tid uten at de blir fordervet.
  • Antioksidant – Antioksidanter beskytter andre kjemiske stoffer mot oksidering. Antioksidanter finnes naturlig i kroppen, men kan også tas i form av kosttilskudd som inneholder antioksidanter. Antioksidanter finnes naturlig i mat, og det er frukt, bær, grønnsaker og nøtter som inneholder mest.
  • Surhetsregulerende middel – Surhetsregulerende midler benyttes for å endre eller vedlikeholde surhetsgraden (PH verdien) av et produkt. Dette middel finnes i mange type produkter, inkludert brus og andre drikkevarer.
  • Fortykningsmiddel – Fortykningsmidler benyttes for å endre eller påvirke konsistens i matvarer. For eksempel sauser og syltetøy inneholder dette for å gi en tykkere konsistens.
  • Overflatebehandlingsmiddel – Overflatebehandlingsmidler brukes for å påvirke overflaten på et produkt. Mye brukt i sukkertøy og frukt for å gi en skinnende overflate som gjør produktene finere og mer salgsvennlige.
  • Smaksforsterker – Smaksforsterkere forsterker smaken i et produkt. Dette benyttes mye i såkalt ferdigmat, godteri og barnemat. For eksempel pakker med nudler kommer med egne krydderposer som inneholder smak av blant annet kjøtt eller skalldyr. Salt, pepper og andre krydder faller derimot ikke inn i gruppen av smaksforsterkere.
  • Søtstoff – Søtstoff erstatter i mange varer sukker og andre søtningsstoffer. Benyttes ofte i “lette” eller “light” produkter. Spesielt er dette vanlig i lightbrus som blir stadig mer populært, og i andre “slankeprodukter”.
  • Enzym – Enzymer benyttes for å bryte med mat og starte fordøyelsesprosessen. Enzymer finner vi mest av i rå mat som ikke har vært utsatt for varmebehandling.

I tillegg til disse hovedgruppene så finnes det mange mindre grupper, og også mange undergrupper. Det kommer stadig flere tilsetningsstoffer på markedet, og det er nå over 1000 forskjellige e-nummer registrert. Selv om et tilsetningsstoff ikke lengre er tillatt å bruke i produksjon for Europa, så beholder stoffet sitt e-nummer, når det først har fått et. Derimot så finnes det tusenvis av flere tilsetningsstoffer som benyttes andre steder i verden som ikke er registrert med et e-nummer, men kun et nummer, da det ikke er godkjent i Europa.

Merking av e-nummer i innholdsfortegnelsen på forpakninger er meget vanlig flere steder i verden, hvor noen merker innholdet med navnet på tilsetningsstoffet, og andre kun med e-nummeret. Det er også noen land og regioner hvor dette ikke blir gjort i det hele tatt. I for eksempel Nord Amerika (bortsett fra New York), og spesielt i Canada så er dette meget uvanlig. Spesielt på varer importert fra Europa.