Surhetsregulerende midler

Surhetsregulerende midler er en form for konserveringsmiddel, og det tilsettes mat og drikke for å regulere PH verdien. Det mest brukte stoffet for å oppnå ønsket PH verdi er sitronsyre. Hvert år blir det produsert nesten to millioner tonn sitronsyre på verdensbasis for å imøtekomme den enorme etterspørselen. Halvparten av dette blir produsert i Kina, og nesten en million tonn, altså halvparten av den totale produksjonen, blir benyttet i brus. Sitronsyre benyttes som tilsetningsstoff i mat og drikkevarer som en smaksforsterker, surhetsregulerende middel, og som en antioksidant.

Sitronsyrens historie

Sitronsyre har blitt benyttet som et tilsetningsstoff helt siden 700-tallet. I 1784 var det en svensk kjemiker som for første gang krystalliserte syren fra sitronsaft, men det var først i 1860 i Italia man begynte å for første gang produsere sitronsyre på industrielt nivå også for eksport. Det var først da første verdenskrig satte en stopper for import av sitronsyre fra Italia at man begynte å produsere sitronsyre ved hjelp av sopp og mikroorganismer i andre deler av Europa. I dag er sitronsyre er tilsetningsmiddel som er benyttet i nær sagt all mat og brus. Sitronsyre er et godkjent tilsetningsstoff og har e-nummer E330 i Europa. I resten av verden heter det kun som 330. At e-nummeret starter på 3 viser til at dette stoffet faller inn under hovedgruppe konserveringsmiddel.

Bruksområder for Sitronsyre

Sitronsyre benyttes i mange forskjellige produkter, men det er fremfor alt i brus at det er meget vanlig, da det er et innehold i alle typer leskedrikk. Sitronsyren sørger ikke bare for å regulere PH verdien i brus, men den er også benyttet som en smaksforsterker. Videre så finner man også sitronsyre i mange varer som ikke er ment for konsumering, da det også er et vanlig tilsetningsstoff i vaskemidler. Både vaskemiddel for vaskemaskin, og løsemiddel for å fjerne blant annet fett. Sitronsyre kan også benyttes for å fjerne rust.

Et annet bruksområde for sitronsyre er som løsemiddel for brunt heroin. Syre fra sitroner har også ofte blitt benyttet av narkomane for å rense sprøyter, da de enten renses med sitronsyre, eller rett og slett stikkes gjennom en sitron.

I dag benyttes 50% av all produsert sitronsyre til brus og annen leskedrikk. 20% benyttes som tilsetningsstoff i mat, og ytterligere 20% benyttes i diverse vaskemidler. De resterende 10% benyttes til andre kjemiske løsninger, blant annet for å hindre blodkoagulering i prøverør. Noe benyttes også i kosmetikk og andre hygieneprodukter.

I iskrem benyttes sitronsyre ikke kun som en smaksforsterker, men også for å hindre at fettet separerer. Sitronsyre kan også erstatte sitronsaft i bakevarer og i andre produkter hvor man ellers hadde brukt sitronsaften.

Naturlig tilsetningsstoff

Sitronsyre er et naturlig produkt som originalt kommer fra sitrusfrukter, men som også kan fremstilles i laboratorier. Da det er et naturlig produkt så er det helt ufarlig, og til og med i store mengder så har det ingen kjente bivirkninger på menneskekroppen, annet at det kan irritere ved kontakt med øyne eller hud.

Sitronsyre er ikke en av de tilsetningsstoffer som har blitt mistenkeliggjort for å være verken kreftfremkallende eller for å utløse ADHD hos barn. Syren anses som helt ufarlig, og benyttes dermed i nesten alle slags produkter ment for konsumering og andre varer som er i tett kontakt med oss, slik som vaskemidler og hygieneprodukter. På grunn av dens naturlige og ufarlige natur så er den en av de tilsetningsstoffer som er mest benyttet i alle slags varer og produkter.