Enzymer

Det finnes over 3000 kjente enzymer, men i denne artikkelen så skal vi forholde oss til de enzymer som har med mat og mat smeltning å gjøre. Menneskekroppen har to typer enzymer. Den første er metabolske enzymer og disse finnes i celler. Hovedoppgaven til dette enzymet er å gjenoppbygge organer, vev og blod, samt å sørge for reproduksjon og etterfylling av celler. Den andre type enzym som vi har i menneskekroppen kommer fra bukspyttkjertelen og kalles fordøyelsesenzym. Det er dette enzymet som bryter ned maten vi spiser, og sørger for riktig fordeling av næringsstoffene.

Enzymer gjennom kosthold

I tillegg til de enzymer som kroppen produserer selv så får vi også ekstra enzymer gjennom den maten vi spiser. Dersom maten ikke inneholder nok enzymer så vil kroppen ta av sine egne enzymer for å kunne bryte ned maten og starte fordøyelsesprosessen. Det blir hevdet at ved å tygge mat ordentlig så aktiverer vi enzymer i maten, slik at prosessen med å bryte ned maten kan starte. Det er da spyttet i munnen som sammen med maten aktiverer enzymene.

Noe forskning tyder på at varmebehandling av mat over 40 grader celsius dreper enzymene i maten, og at det er derfor vi i dag har et underskudd av enzymer. Vanligvis så blir det meste av mat vi spiser kokt eller stekt på langt over grensen på 40 grader. At det meste av maten som inntas er ferdigprodusert og industrimat er heller ikke en fordel når det kommer til å bevare enzymer i maten. En forsker har uttalt at mangelen på enzymer er grunnen til de fleste sykdommer som kreft, hjerte og karsykdommer, diabetes og andre kroniske lidelser. Om mangelen på enzymer er grunnen til sykdommene eller ikke er ikke endelig fastsatt, men det som er sikkert er at kroppen trenger disse enzymene for å bekjempe lidelsene når de oppstår.

Enzymer og alder

Når mennesker blir eldre så slutter kroppen gradvis å produsere enzymer. Dette gir seg utslag i at man blir trett, utvikler allergi samt får fordøyelsesproblemer slik som sår, forstoppelse, halsbrann og luft. For å motvirke disse plagene så er det viktig at man har et kosthold som er rikt på enzymer. Dette inkluderer også å spise mer ubehandlet mat, og rå grønnsaker som ikke har blitt utsatt for varmebehandling.

Noen har også ment at kroppen kommer med et visst antall enzymer som man kan produsere. Desto færre enzymer man får i seg gjennom kosthold, desto flere enzymer må kroppen produsere selv, og dermed så går man tom for enzymer i kroppen tidligere.

Bruksområder i kroppen

Enzymer har mange arbeidsoppgaver i kroppen, ikke kun å hjelpe til med fordøyelsen. De følgende punktene er noen av de største virkeområdene enzymer har i kroppen:

  • Produsere energi
  • Absorbere oksygen
  • Hele sår og motvirke infeksjoner
  • Redusere inflammasjon
  • Transportere næringsstoffer til cellene
  • Fjerne giftige stoffer
  • Bryte ned fett og regulere kolesterolet
  • Oppløse blodansamlinger
  • Regulere hormon nivået
  • Forsinke aldringsprosessen

Enzymer skaper ikke disse reaksjonene alene, men de er katalysatoren som setter i gang reaksjonene i kroppen. Uten enzymer så vil mange av disse funksjonene slutte å virke i kroppen. Det er derfor essensielt at man får i seg nok enzymer gjennom også kosthold, da det kreves mye av kroppen å produsere nok enzymer for å dekke opp for manglende inntak gjennom mat. Det anbefales at man får i seg 75% av alle enzymer som er nødvendig for fordøyelsen gjennom kostholdet.