Søtstoffer

Søtstoffer er et tilsetningsstoff som erstatter sukker, honning, sirup eller andre søte smaker i mat og drikke.Kunstige søtstoffer kan være tusenvis av ganger så søte som sukker, og inneholder mye mindre energi (kalorier). Det finnes mange forskjellige kunstige søtstoffer som erstatter sukker og andre naturlige søtstoffer, og bruken av de øker hele tiden. Å erstatte sukker med andre stoffer er både billigere og ansett som som en helsefordel.

Fordeler ved søtstoff

Det finnes mange fordeler ved å erstatte sukker med kunstige søtningsstoffer i både mat og drikke. Her en kjapp liste med hoved fordelene:

  • Vektreduksjon – Da søtstoffer etterligner den søte smaken uten å inneholde alle de kaloriene som sukker har så er dette en av de aller største fordelene med å bytte ut sukker med et annet søtningsstoff. I for eksempel en liter Coca Cola finnes det 400 kalorier, og de stammer alle fra sukker da det er hele 108 gram sukker i en liter Coca Cola. En liter Coke Zero eller Diet Coke har derimot 0 kalorier, siden sukkeret er erstattet med søtningsstoffet aspartam.
  • Tannhelse – Sukker er et av de stoffene som tærer mest på emaljen i tennene våre. Ved å bytte ut sukker mot et annet søtningsstoff så reduseres slitasjen på tennene. Søtstoffet xylitol kan til og med forbedre tannhelsen da det forebygger bakteriedannelse på tennene. Xylitol benyttes også mye som et søtstoff i tannkrem på grunn av denne egenskapen.
  • Diabetikere – Personer med diabetes har vanskeligheter med å regulere sukkeret i blodet. De må derfor være forsiktige med inntaket av sukkerholdig mat og drikke. Ved hjelp av andre søtningsmidler så kan de fortsatt spise og drikke søte produkter, uten den helserisikoen som sukker medfører.
  • Kostnad – Sukker er en forholdsvis dyr råvare, og holdbarheten er ikke på langt nær så lang som på andre søtstoffer. Da andre søtstoffer også er mye mer konsentrerte og kan være flere tusen ganger så søtt som sukker, så er det også mer driftseffektivt å benytte andre kunstige søtningsmidler. Siden søtstoffer også har en mye lengre holdbarhet enn sukker så tillater dette at det kan benyttes i varer med en lengre holdbarhet, noe som igjen er fordelaktig for butikker og andre som skal oppbevare produktene over lengre tid.

Ulike typer søtstoff

Det finnes mange forskjellige typer søtstoffer, men det er ikke alle som er godkjent for bruk i alle land. Styrken på søtstoffene varierer også i de forskjellige stoffene og de aller sterkeste kan være flere tusen ganger så søte som sukker. Her er noen av de aller vanligste søtstoffene:

  • Aspartam – Aspartam er et mye omtalt søtningsstoff som som regel er å finne i kalde desserter, tyggegummi og ikke minst lettbrus. Dette stoffet ble oppfunnet i 1965 og er ca 200 ganger så søtt som sukker. Aspartam ble en stund beskyldt for å være kreftfremkallende, men dette ble etterhvert endelig fastslått at ikke stemte. Aspartam er det tilsetningsstoffet som til dags dato har blitt forsket mest på, og konklusjonen er at stoffet er ufarlig i de mengder som benyttes i dag.
  • Cyklamat – Dette er et søtningsstoff som var mye benyttet før, men som etterhvert ble forbudt i flere land etter at det ble påvist at det kunne forårsake kreft hos rotter som ble brukt som forskningsdyr.
  • Sakkarin – Sakkarin ble oppfunnet i 1879 og er et av de aller første kunstige søtningsmidlene som ble tatt i bruk. På 1960-tallet økte frykten for sakkarin da det ble påvist at det var kreftfremkallende på rotter. Videre studier viste at det ikke er skadelig for mennesker, da menneskekroppen ikke har den samme funksjonen som rotter og dermed ikke er utsatt for den samme risikoen. I mange land så er dette stoffet fortsatt forbudt, hvor det i andre land kun er satt en begrensning på stoffet.
  • Stevia – Dette søtstoffet er produsert fra Steviaplanten, og har vært brukt i Sør-Amerika i århundrer. I Japan begynte man å bruke dette i 1970 årene, og det ble etterhvert et meget populært stoff over hele verden. Dette søtningsmidlet har blant annet vært brukt av Coca Cola.